Diners Club Magazine

 

Vinárstvo Muga sa nachádza v historickej časti španielskej rioja – barrio de la estación de Haro. Priestory dnešného vinárstva vznikli rozširovaním pôvodných dvesto rokov starých budov. základnými architektonickými prvkami sú kameň a drevo.

Vinice Bodegas Muga, ktoré sa rozprestierajú na úbočí hory Montes Obarenes v oblasti Rioja Alta, majú osobitnú klímu, ktorá je daná jedinečnou geografi ckou polohou: Stredozemné more, Atlantický oceán a vnútrozemie spolu vytvárajú harmonické a ideálne klimatické prostredie pre hrozno. Pôda tejto oblasti je predovšetkým ílovito-vápencová a jej fyzikálno-chemické vlastnosti dodávajú vínu špecifi cký charakter. Táto koexistencia klímy a pôdy vymedzuje dlhý vegetačný cyklus, v rámci ktorého hrozno a všetky jeho komponenty dozrievajú jemne, dlho a komplexne, čo je nepochybne dôvodom potenciálu tejto oblasti.

Vinárstvo Muga vlastní viac ako 200 ha viníc, ale obhospodaruje len 150 ha poľnohospodársky najvýhodnejšej pôdy. Pestujú sa tu červené odrody Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano, ako aj biele odrody Viura a Malvasia. Vinárstvo Muga je verné tradičným metódam a celý proces výroby sa točí okolo duba. V skutočnosti ide o jedno z mála španielskych vinárstiev, ktoré zamestnáva vlastných odborníkov zodpovedných za spracovanie dreva, ktoré dá nakoniec vínam jedinečnú a výnimočnú chuť. Na výrobu 200 tankov a 14 000 sudov používajú širokú škálu dubov, od francúzskych, amerických, maďarských, ruských až po španielske.

Po dokončení alkoholového kvasenia víno prirodzeným spôsobom prejde druhou fermentáciou, tzv. jablčnomliečnym kvasením. Neskôr vína zrejú v sudoch. Každé štyri mesiace sa podľa potreby víno prelieva. Počas tohoto dôležitého procesu sa víno okysličuje a odstraňujú sa nečistoty, ktoré vznikli počas zrenia. Keď červené víno dozrie, pristupuje sa vo vinárstve Muga k fi ltrácii tradičnou metódou pomocou čerstvého vaječného bielka. Na jeden hektoliter vína sa pridávajú dve alebo tri čerstvé vaječné bielka, ktoré na seba naviažu najjemnejšie nečistoty a zjemnia triesloviny.

Po dokončení procesu sa víno vyťahuje z nádoby a okamžite sa rozlieva do fl iaš. Po nafľašovaní ostáva víno v pivnici po dobu 12 mesiacov v prípade vína Crianza až po 36 mesiacov v prípade Prado Enea Gran Reserva. Počas tohto obdobia víno vo fľaši dozrie a zjemnie. Vína Muga spájajú tradíciu s modernosťou a verne odzrkadľujú klimatické a topografi cké vlastnosti regiónu, ktoré dávajú vínam výraznú osobnosť.

Muga Rosado 2010
Odrody: 60 % G arnacha, 30 % Viura a 10 % Tempranillo Farba: tmavolososová s jemnými medenými podtónmi Muga Rosado 2010 je mix červených a bielych hrozien, ktoré sa najskôr 12 hodín macerovali a následne strávili 20 až 25 dní v 2000-litrových drevených kadiach pri teplote 18 °C s vlastnými kvasnicami. Po 2 mesiacoch sa fľaškuje. Chuť pripomína hrušky, melón a marakuju. Vôňa je podobná, ako keď prídete na trh s ovocím. Chuť je sladkastá, ale nie sladká, vďaka príjemným kyselinkám odrody Garnacha.

Muga Blanco 2010
Odrody: 90 % Viura, 10 % Malvasía Farba: svetlá slamenná Nos: čerstvé ovocie, rôznorodé, elegantné Ústa: čerstvé, ovocné, plné chuti, jemné kyselinky Toto výnimočné, suché, elegantné víno z oblasti Rioja ponúka krásne tóny hrušiek, zrelých a zároveň nezrelých jabĺk, agátových kvetov, medu a bielych kvetov. Zber hrozien je výhradne ručný, hrozná sú dvakrát triedené, následkom čoho sa použije iba 50 % úrody.

Muga Reserva 2007
Odrody: 70 % Tempranillo, 20 % G arnacha, 5 % G raciano, 5 % Mazuelo Farba: višňová Nos: zrelé ovocie, sladké korenia, krémový dub, komplexné Ústa: silné, plné chutí, zaoblené taníny, dochuť praženej kávy Vyvážené víno, ktoré strávi 6 mesiacov v kadiach z amerických dubových sudov, neskôr dozrieva minimálne 24 mesiacov v amerických a francúzskych dubových sudoch. Po zrení v dubových sudoch sa pred nafľaškovaním filtruje pomocou čerstvých vaječných bielkov. Vaječné bielka na seba naväzujú nečistoty a umocňujú prirodzenú farbu vína.

Nakoniec nasleduje minimálne 12 mesiacov zrenia vo fľaši pred uvedením na trh. Keďže sa v roku 2007 nevyrobili vyššie triedy ako Selección Especial, Prado Enea ani Torremuga, všetky najkvalitnejšie hrozná postúpili do R eservy. Mocné, intenzívne, živé. Perfektná zmes ovocných chutí, dlhá dochuť, vyvážené taníny.

Majitelia karty Diners Club majú pri nákupe na portáli www. ilovewine.sk zľavu 10 % na všetky vína značky Muga. Pri platbe prevodom prosíme uveďte do popisu platby kód dcm211.

www. ilovewine.sk

 

NEWPAGE

 

Chuť na poker?

Poker je kartová hra, ktorá sa hrá už od roku 1829, no v poslednej dobe sa stala fenoménom. Špeciálne verzia Texas Holdem je mimoriadne obľúbená aj v našich končinách. Dopyt po tejto hre podporili aj televízne športové kanály, ktoré jej dali mimoriadne veľký priestor.

Na zvýšený záujem o poker, samozrejme, reagoval aj trh na Slovensku. Vzniklo množstvo herní, niektoré z nich zanikli, no rastový potenciál tohto odvetvia je stále citeľný. V súčasnosti je najobľúbenejším pokrovým klubom v Bratislave ALLin. Na trhu pôsobí od roku 2007 a pôvodné priestory v známom Slimáku sú už len úsmevnou spomienkou. V súčasnosti sa ALLin nachádza v centre mesta na Špitálskej ulici. „Zakladáme si najmä na priateľskom prostredí a klubovej atmosfére nášho klubu.Máme zavedený vernostný systém členstva, ktorý v súčasnosti využíva už 2 300 hráčov z celého Slovenska ako aj zo zahraničia,“ uviedol majiteľ klubu ALLin Vojtech Agner.

Vernostný systém zahŕňa možnosť získať buy in do ďalšieho turnaja aj v prípade prehry, ligu pre 30 najlepších hráčov mesiaca s možnosťou výhry 8 000 €, bonusové systémy a ďalšie výhody. Samozrejmosťou je občerstvenie pre hráčov v podobe švédskych stolov vrátane nealko nápojov.

„Celý tento klub bol pre mňa ako hobby popri štúdiu, napokon ma však celkom pohltil a stal sa mojím hlavným zamestnaním. Snažíme sa čo najviac približiť pokrovým klubom v Európe. V Bratislave stále nie je štandardom vzduchotechnika, klimatizácia, bezbariérový prístup a projekcia. Zároveň sa snažíme neustále zlepšovať zázemie pre tých, ktorí nehrajú.“ Vo verejnosti stále rezonuje otázka, do akej miery je poker hazard, hra alebo dokonca šport: „Prikláňam sa k názorom, že je to najmä hra, v ktorej je okrem určitého percenta šťastia životne dôležitá dávka zručnosti, skúseností a psychológie,“ dodal Agner.

Pokrová škola zadarmo

Samozrejme, najťažšie je začať, a to práve preto, že ostrieľaní hráči na turnajoch dokážu začiatočníkov ľahko vyradiť. ALLin preto pripravil POKROVÚ ŠKOLU ZADARMO PRE SKUPINU 2 až 8 hráčov. Stačí sa len prihlásiť na info@ allin. sk alebo na telefónnom čísle 0911 256 654.

Pokrový klub ALLin
Špitálska 39, Bratislava
www.allin.sk