Diners Club Magazine

Rambla Tapas Bar & Restaurant

Už len jej lokalita ju predurčuje na úspech – pri Michalskej bráne, v centre Bratislavy, objavíte chute nevídané.

Váš čas sa tu zastaví, aby mohol vychutnať chvíle dávnejšie, možno už zabudnuté, keď sa grilovalo na drevenom uhlí. Chuť je úplne iná, než na akú sme zvyknutí. Ale po poriadku. Rambla je názov miesta, ulice či námestia v Barcelone, kde Tapas nájdete na každom rohu. Ak ste boli v Španielsku a neviete, čo je „tapas“, tak to je dosť veľký trapas, pretože „tapas“ sú španielska inštitúcia. Množstvo malých mištičiek s darmi mora či súše vám dá všehochuť toho, čo Španielsko ponúka.

A vy si sedíte v Bratislave, „tápate“ po úniku do Španielska a Španielsko sa vám núka tu za rohom. Ej, múdry je jej majiteľ – známy podnikateľ a reštauratér Nathan Himi. Jeho veľkým úspechom v oblasti gastronómie je jeho prvá reštaurácia v Bratislave „El Gaucho“, t. j. argentínsky steakhouse. A druhá je jeho mladšia sestra „Rambla“. Skúste tam napríklad špízy s grilovanou sviečkovicou, jumbo krevety či výborné grilované kalmáre plnené šampiňónmi a baby krevetami alebo husaciu pečeň na vínovo-fi govej omáčke.

A čo takto čili kuracie krídelká? Po nich lietať síce nebudete, ale zavlažiť svoje „horúce“ hrdlo budete určite chcieť napríklad sangriou či vínkami z Izraela, Argentíny, Talianska a, samozrejme, Španielska. Aj cigary tu ponúkajú, čo zas mňa až tak nevzrušuje, som totiž „totally smoke free“ obyvateľ tejto malej planétky Zem. :-D Ak som vás ešte na nič nenavnadil, nič to. Postačí vám úžasný bar s 80-timi druhmi whisiek a barmanmi umelcami. Barman Eddy vám odporuči napríklad „Vodka Lychee“ drink či „Daddy‘s Long Island“ (mix vodky, ginu, rumu, tequilly, tripple secu, coly & limetovej šťavy).

Tieto drinky nájdete len tu. Je to skrátka výborné miesto na štart víkendu v nočnej Bratislave. Tak nechajte robotu a užite si Španielsko a jeho tapas. Vstúpte do sveta nepoznaných chutí a staňte sa ich priaznivcami. Oj, ten Nathan „umí“! A spýtajte sa ho, či jeho manželka (krásna Slovenka) a jeho deti sú priaznivcami týchto chutí. Ja viem odpoveď. Áno, sú a milujú ich. A vy si ich zamilujete tiež.

Flowers

Určite mávate chvíle, ktoré si budete pamätať na celý život. Také sú aj chvíle kulinárskych zážitkov.

A ako je to so mnou? Neklamem a priznávam, že som pôžitkár v každom momente nášho pobytu na tejto planéte. Postoj chvíľa, si krásna! A bude ešte krajšia, keď ju okrem vynikajúceho jedla umocňuje aj prostredie, v ktorom sa romantika vášho večera s obľúbenou osôbkou či osôbkami odohráva. Napríklad, keď je váš pokrm servírovaný v Erdödyho paláci v Bratislave. V tomto úžasnom „stánku“ vynikajúcej gastronómie panuje šéfkuchár Jarko Žídek a somelier Andrej Lúčny, ktorí vám ponúknu mediteránsku kuchyňu a 550 druhov kvalitných vín z celého sveta. Gróf Erdödy by bol poctený, lebo sám bol vyznávačom umenia a pôžitkár v tom pravom zmysle slova. Dodnes panuje fáma, že po paláci sa stále pohybuje jeho tieň. A ešte niečo. Viete, že práve v tomto „paláci chutí“ koncertoval sám Beethoven? A ak vám to náhodou nestačí, tak vedzte, že tie krásne obrazy v útrobách reštaurácie sú originály od jedného z najznámejších amerických Slovákov – Andyho Warhola. Áno, to je reštaurácia Flowers.

Nachádza sa na nádvorí paláca a jej strecha je zo skla. Mňa tu raz zastihla v jeden letný večer neuveriteľná búrka, keď sa obloha doslova otvárala a ja som fascinovaný pozeral na blesky a vodný príval. Napriek tomuto zážitku si veľmi dobre pamätám, čo som mal ako predjedlo. Boli to držky po toskánsky, dochutené bielymi fazuľkami, zdobené cherry paradajkami s hriankovým chlebíkom. Také držky nájdete u nás azda iba vo Flowers. Ďalej pokračujte napríklad tak, ako ja a moja priateľka, teda rizotom s krevetkami a jemnou špargľou.

Vaše chuťové poháriky tak budú pripravené na ďalší chod. V našom prípade to boli teľacie líčka po burgundsky či grilovaný morský vlk so špenátom. Naša konverzácia i ďalšie chody boli v súlade s týmto príjemne a konečne chladivým letným večerom v centre júlovej Bratislavy. V tejto pohode sme mali na záver príjemné problémy s výberom dezertu. Napokon sa podarilo a ja si asi navždy zapamätám úžasné čokoládové ravioly s jahodovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou. Moja priateľka zasa nedopustí na slivkové knedličky s medovníkom a karamelovou zmrzlinou. Čo nasledovalo potom, vám ani nemusím hovoriť. Erdödy a ani Warhol to síce nevideli, ale znova a znova sa presviedčam, že láska ide cez žalúdok, a tiež, že romantika vo Flowers tiká!


Justin Peter Topolský